Får du (heller) ikke læst nok i ferien?
Alle blogindlæg

Får du (heller) ikke læst nok i ferien?

Mange føler, at de har for travlt til at få læst - selv i ferien. Hvordan får du alligevel sneget flere bøger ind i dit liv?

31.5.2021

Bøger kan være med til at inspirere og udvikle dig, uanset om du fylder din reol med bøger om branding og virksomheder eller skønlitteratur.

Læs på farten

Om morgenen, før familien vågner, på stranden, eller du venter på at kartoflerne koger færdigt på komfuret. Gør de små tidslommer til din læsetid. Er du presset på tid, så gælder det om at udnytte de mange små pauser, der kan opstå i løbet af en dag. Bare små 15 minutters læsetid kan være nok til, at du kan få inspiration og sat nye tanker i gang. Forhåbentlig motiverer læsetiden dig og giver dig lyst til at læse endnu mere. Hvis du er bekymret for at blive alt for fordybet i bogen og dermed glemme tiden eller dit stop, så er det en god idé at vælge en kort bog eller en med mange korte kapitler. Det gør det meget nemmere at springe til og fra bogen og stadig kunne følge med.

Kort sagt: Brug de små tidsrum i løbet af dagen til læsetid.

Prioritér læsning

Som meget andet i livet handler et ønske om at få læst mere helt reelt om prioritering. Du skal give dig selv tid til læsningen, og du skal aktivt tilvælge den over noget andet. Hvor meget tid bruger du på at scrolle gennem Facebook, LinkedIn og Instagram i løbet af en enkelt dag uden hverken rigtig at tænke over det eller blive gladere? Eller måske kommer du til automatisk at se det ene afsnit efter det andet på Netflix eller DR, og endda af gamle serier, som du allerede har set?

Læg telefonen væk på en hylde, når du kommer hjem, så du undgår ubevidst at bruge for meget tid på den. Vælg et mål for et bestemt antal bøger, som du vil nå at læse den næste måned eller endda for hele året. Hav den aktuelle bog liggende lettilgængeligt, så den er nem for dig at huske.

Kort sagt: Skru ned for film, serier og Facebook og skru i stedet op for tid med bøgerne.

Bøgerne i ørerne

Selvom du virkelig prøver at prioritere bøgerne, kan det være svært at finde tiden alligevel. En anden løsning er, at du går til lydbøgerne og kombinerer det med praktiske gøremål, som vi alle kender til. Der findes nemlig utrolig mange gode lydbøger på markedet.

Det kan være, imens du gør hjemmet rent, laver mad eller ordner vasketøj. Du kan også sætte lydbogen på højtaler og lytte sammen med din partner. Nogle kan faktisk også føle, at det er afslappende at høre oplæsning, imens de løber en tur. Det er helt sikkert ikke noget, der vil virke for alle, men hvis det virker for dig, kan du forsvinde væk i indtalerens stemme. Sørg for at finde en oplæser, hvis stemme du kan lide at høre på.

Kort sagt: Få ny viden og kom igennem flere bøger med lydbøger, når du alligevel laver praktiske ting i hjemmet.

Læs med dine børn

Har du selv børn eller småfolk i familien? Så er godnatlæsning et supergodt alternativ til at få læst mere, og samtidig får du brugt mere tid sammen med de små. Selvom børnebøgerne nok ikke er den type læsning, du selv ville have valgt, kan de sagtens være med til at give dig ny inspiration og sætte nye tanker i gang hos dig.

Der findes også mere alvorlige bøger i udvalget hos børn, som voksne sagtens kan have meget glæde af, og nye perspektiver gør det nemmere for dig at tænke i nye linjer. Forhåbentlig giver oplæsningen og børnenes glæde også dig selv lyst til at læse, når de er blevet lagt i seng.

Kort sagt: Gør godnatlæsning til en vane sammen med dine børn.

Meld dig ind i en læseklub

Hvis det især er motivationen for at få læst, du mangler, eller hvis du mangler inspiration til, hvor du overhovedet skal starte, så kan det hjælpe at blive en del af en læseklub. Læseklubber kan måske lyde en smule forældet, men du kan sagtens helt selv have indflydelse på, hvad formatet skal være.

Du kan starte din egen med dine venner, hvor I mødes en gang om måneden over et glas vin eller en fadøl og taler om de bøger, I har været igennem. I behøver ikke at vælge de samme bøger, men kan i stedet præsentere den bog, som I hver især har læst. Eller du kan blive en del af en virtuel læseklub, hvor du måske har mindre at skulle have sagt om bogvalget, men til gengæld kan du være med hjemme fra stuen.

Kort sagt: Brug læseklubber som inspiration eller motivation til at få læst endnu mere.

Læs også