Kunsten at være f*cking ligeglad
Alle blogindlæg

Kunsten at være f*cking ligeglad

Mark Mansons bog med den fængende titel handler om de gode prioriteter, som vi bør have, og hvordan de forkerte værdier skaber en negativ effekt.

26.7.2021

Det kan lyde lidt voldsomt, når man læser titlen første gang. For skal vi som virksomhedsejere og borgere i samfundet ikke netop engagere os, gå op i verden omkring os og tage ansvar? Jo, selvfølgelig skal vi det.

Det er heldigvis heller ikke Mark Mansons budskab, at vi skal være ligeglade med alt. Derimod er hans bog et modsvar til tidens trends med, at vi skal være evigt positive hele tiden.

Værdierne i vores liv

Manson har blandt andet stort fokus på de værdier, der driver hver og en af os. Blandt andet siger han, at ved at udvælge, hvilke værdier vi faktisk vil gå op i og bruge vores fokus og energi på, kan vi blive gladere og få et mindre stressende liv.

Vi har nemlig i dag en tendens til at fokusere på alle aspekter af vores liv samtidig og på alt det, vi kan forbedre, frem for at tænke over, hvor vi gerne vil hen.

”When you give too many f*cks – when you care about everyone and everything – you will feel that you’re perpetually entitled to be comfortable and happy at all times, that everything is supposed to be just exactly the way you want it to be. This is sickness, and it will eat you alive. You will see every adversity as an injustice, every challenge as a failure, and every disagreement as a betrayal.” – Mark Manson

Gode og dårlige værdier

De fleste har en idé om, hvad de ser som gode og dårlige værdier, og mange ville måske karakterisere de samme værdier som værende gode. Manson har dog en anderledes tilgang til, hvordan vi tænker prioriteter og værdier.

For ham er mål som fred i verden eller at blive millionær begge dårlige værdier til at drive en, fordi de begge er enormt ukontrollérbare. Det er simpelthen for store og urealistiske mål, og det stresser os i stedet for at motivere os.

”Maturity is what happens when one learns to only give a f*ck about what’s truly f*ck-worthy.” – Mark Manson

Ønsket om positive oplevelser er en negativ oplevelse

Vores konstante mål og ønsker om at få gode og positive oplevelser resulterer faktisk i sig selv i en negativ oplevelse. Det lyder paradoksalt, og det er det skam også. Men samtidig har Manson fat i noget. Hans argument er, at med de sociale medier og vores fantasier om hele tiden at have det perfekte liv, så bliver vi aldrig tilfredse.

Vi bliver snarere konstant mindet om de ting, vi IKKE har, og de ting, vi IKKE er, og vi bliver skuffede, når vi ikke når målene med det samme. Særligt når alt i vores liv skal være godt på samme tid.

”If you’re miserable in your current situation, chances are it’s because you feel like some part of it is outside your control– that there’s a problem you have no ability to solve.” – Mark Manson

Acceptér de negative oplevelser

I stedet for at forsøge at få alting til at være perfekt hele tiden skal vi i stedet omfavne de negative oplevelser og erkende, at vi ikke kan kontrollere alt i vores liv. Igen vil dette paradoksalt nok give os følelsen af en positiv oplevelse ved at lette os fra det pres, vi lægger på os selv.

Ved at acceptere, at negative oplevelser er en naturlig del af livet, kan vi i stedet prøve at forstå og lære af oplevelserne i stedet for at bekymre os om dem og lade dem kontrollere os.

”Everything worthwhile in life is won through surmounting the associated negative experience. Any attempt to escape the negative, to avoid it or quash it or silence it, only backfires. The avoidance of suffering is a form of suffering.” – Mark Manson

Har du fået lyst til mere inspiration? Læs også:

Læs også