Sluk for notifikationerne og bevar koncentrationen
Alle blogindlæg

Sluk for notifikationerne og bevar koncentrationen

Tag styringen over din kommunikation, inden den tager styringen over dig. Drop forstyrrelserne og effektiviser din arbejdsindsats.

18.10.2021

Styrer mennesket information eller styrer information mennesket?

Vi lever i en dyb digitaliseret verden, hvor flere og flere aspekter af vores dagligdag bliver inkorporeret i vores smartphones, tablets og computere. Sociale medier, mail-korrespondancer, e-boks og mobilbank - det hele er lige ved hånden! Det er umiddelbart enormt effektivt og tidsbesparende, men undersøgelser viser, at det også kan være ekstremt hæmmende. 

Mennesket har altid været et nysgerrigt væsen, der konstant har stræbt efter ny viden og information. Internettet har gjort denne informationssøgning lettere og mere tilgængelig end nogensinde før, da vi nu med et par enkelte klik kan finde information om alt fra virksomhedsstyrelse til småkageopskrifter. Der er dog også sket en udvikling, i forhold til at informationen i højere og højrere grad er blevet opsøgende. Vi bombarderes med notifikationer, bannerreklamer, pushmeddelelser, nyhedsbreve og opkald. 

Det er svært at slippe for lyden af en vibrerende telefon eller skærmen, der lyser op, når du får en mail eller et like på Facebook. Fordi der er så meget information, der hele tiden opsøger os, er en del af ansvaret for at sætte sig ned og tage søgningen i egen hånd blevet frataget os.

Dette kan umiddelbart virke som en fordel, men det kan i virkeligheden i langt højrere grad være tidsspilde og distraktioner. Det er nemlig dig selv, der i langt de fleste situationer bedst ved, hvad der er relevant for dig at finde information om, og din tid bliver derfor hurtigt spildt, når du sidder og læser en masse forslag, der ikke nødvendigvis er direkte relevante.

Tip: Lad være med at starte din dag med at gennemgå dine mails eller notifikationer.

På den måde undgår du at blive påvirket i en retning, der mindsker din effektivitet.

Hold op med at multitaske

Multitasking bliver ofte nævnt som en fordel for effektive medarbejdere, men undersøgelser viser faktisk, at multitasking ofte mindsker effektiviteten. Når du skal have overblik over flere ting på én gang og prioritere flere forskellige opgaver, kan du hurtigt ende med at gøre det hele halvt.

Det er svært at være grundig og gøre det optimale stykke arbejde, hvis du hele tiden har din opmærksomhed delt imellem flere forskellige opgaver, og statistisk set når du mindre, end hvis du fokuserer på én ting ad gangen.

Tip: Lav en tjekliste over opgaver, du skal løse, eller ting, du skal nå, og kryds dem af hen ad vejen.

Det virker måske enkelt, men at få et fysisk bevis på din effektivitet virker ofte motiverende, og en tjekliste kan hjælpe dig med at få et overblik over, hvor du er nået til, og minde dig om at koncentrere dig om det, du er i gang med netop nu.

Undgå stress

Nogle mennesker arbejder godt og effektivt under pres - men dette pres skal helst ikke bestå af konstante og forstyrrende elementer. Minimér konstante billeder, lyde og indtryk - de kan hurtigt blive en stressfaktor, der hiver dig ud af dit arbejdsflow.

Har man først mistet koncentrationen, kan det nemt tage lang tid at finde den igen. Sluk måske helt din telefon eller slå notifikationer og pushmeddelelser fra i et tidsrum. Blokér visse hjemmesider fra din computer, imens du arbejder, eller sæt telefonen på "forstyr ikke" eller flytilstand, så du simpelthen bliver utilgængelig, mens du arbejder.

Tip: Sæt en alarm til det tidspunkt, hvor du helst skal have løst opgaven.

Er du en af dem, der arbejder bedst under pres, kan du stadig opnå denne følelse uden unødigt forstyrrende elementer ved eksempelvis at sætte en tidsramme for dig selv.

Lær at sige nej

Det er en kunst at lære at prioritere sine arbejdsopgaver. En af de vigtigste huskeregler, når du gerne vil være effektiv, er at lære at sige nej til overflødige opgaver. Der er ingen god grund til at bruge din tid på ting, der ikke er presserende, eller som det ville give bedre mening, at en anden tog sig af.

Overvej fordele og ulemper, hver gang en ny opgave præsenterer sig selv, og mål dens vigtighed i forhold til alt det andet, du skal have lavet i løbet af dagen, og gem opgaven til senere, hvis du ikke får det optimale ud af din tid ved at lave den her og nu. Få prioriteret dine opgaver uden indblanding.

Tip: Forsøg at starte din arbejdsdag med at lave en liste over de vigtigste arbejdsopgaver for dagen, inden du så meget som åbner din indbakke eller tager imod et opkald.

Find mere inspiration til dit arbejdsliv her:

Læs også