Sådan undgår du at komme for sent
Alle blogindlæg

Sådan undgår du at komme for sent

Hvis du er typen, der altid kommer for sent, er det måske på tide at udrydde den dårlige vane én gang for alle. Vi hjælper dig videre.

20.9.2021

Mange kæmper hver dag for, at gøre en stor indsats på jobbet, derhjemme, for venner og familie. De har gode ideer, er arbejdsomme og passionerede. Derfor er det så ufatteligt ærgerligt, hvis det hele smuldrer i en oldgammel og uhyre dårlig vane: de kommer for sent!

Den dårlige vane

Vi kan nok hurtigt blive enige om, at det i de fleste tilfælde er dårligt at komme for sent. For det første udsender det et signal om manglende respekt for andre mennesker. Det er uanset, om det er dine kunder, kollegaer, samarbejdspartnere eller dine egne venner. Du lader andre stå og vente, og du spilder deres tid. Derudover er det også dybt uprofessionelt, at du ikke kan overholde en aftale.

Selvfølgelig kan der være enkelte tilfælde, hvor du ikke selv har kunnet gøre noget i situationen. Det gælder for eksempel trafikulykker, eller hvis din bil er blevet stjålet. Men hvis det ikke skyldes sådanne tilfælde, at du altid er forsinket, så er det altså på tide at stramme dig an. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, og det kan faktisk være utrolig svært at overkomme vanen. Det er også derfor, vi overhovedet kalder det en vane, da det er mønstre, der er svære at slippe.

Kort sagt: Når du kommer for sent, er det ikke bare uprofessionelt, du viser også manglende respekt for andres tid.

Din egen tid

Hvis det at lade andre stå og vente ikke er motivation nok for dig, så kan det måske hjælpe at vende den om. Du spilder faktisk også din egen kostbare tid, når du kommer for sent. Det er klart, at når du kommer for sent, og der er aftalt et tidsinterval for jeres møde, så rammer det også videre i den anden ende. Har du planer kort efter, så skrider hele tidsplanen.

Derudover kan det være stressende for dig selv, at du altid må kaste dig ud ad døren, og du kan få følelsen af, at du hele tiden er bagud i dit arbejde og må løbe stærkt for at nå det hele. Der kan være flere grunde til dine forsinkelser, og der er også flere måder, hvorpå du kan arbejde aktivt med at forbedre dig.

Kort sagt: Du mister også selv tid, og følelsen af, at du er bagud, kan hænge fast i dig som en stressfaktor.

Er du tidsoptimist?

Hvis du ofte kommer for sent, så kan det skyldes, at du er tidsoptimist. Det er et begreb, man bruger om personer, der generelt har en indstilling til, at tingene nok ikke tager så lang tid. Det er ikke nødvendigvis en negativ ting at være, men tidsoptimister er selvsagt for optimistiske og tænker, at ting som transporttid, frokost, indkøb m.m. altid kun lige tager omkring 15 minutter.

De har samtidig ofte heller ikke selv lyst til at skulle være et sted for tidligt, for så er det nemlig spild af deres egen tid. Men de fleste ting tager altså meget ofte længere tid, end man tror. Der kan være meget trafik, din cykel kan punktere, eller bussen kan være forsinket.

Det kan også være, at du pludselig ikke kan finde nøglerne, når du skal ud ad døren, eller en kollega stopper dig på gangen for at spørge om dit input. Det er alle ting, der gør, at din optimistiske tidsplan nemt skrider.

Kort sagt: Måske er du tidsoptimist og tænker, at tingene tager kortere tid, end de reelt gør.

Tænk transporttiden ind i din plan

Hvis du ikke gør det i forvejen, så er det en ekstrem god idé at medregne transporttiden i din planlægning. Skal du være et sted inde i byen kl. 10.30, så find ud af, hvor lang tid det reelt tager at komme frem. Siger Google eller Rejseplanen, at det tager 20 minutter, så skal du også gerne lægge lidt til, da der kan ske ændringer i tidsplanen, eller du selv kan blive uforudset forsinket. Tag derfor afsted kl. 10.00 i dette tilfælde. Rund også altid hellere op i din tidsplan end ned, så du ikke ender med alligevel at skulle løbe efter bussen.

Hvis det bekymrer dig, at du ender med at være et sted for tidligt, så husk på, at tingene ofte tager længere end kortere tid. Du kan også begynde at have en kalender, en bog eller en notesbog og en kuglepen med i tasken, så har du altid en fornuftig måde at bruge din tid på, så du ikke behøver at bekymre dig, hvis du alligevel skulle være der lidt før.

Kort sagt: Ved at planlægge den reelle transporttid ind i din dag undgår du at blive overrasket over, hvor lang tid den tager.

Få lidt ekstra hjælp

Du kan med fordel trække på folk omkring dig. Er du altid forsinket i forbindelse med familiearrangementer, så kan du aftale med din partner, at I hjælper hinanden, så du for eksempel bliver opdateret i forhold til, hvor meget tid du har tilbage, før I skal ud ad døren.

Det samme kan du også gøre med din kollega eller din assistent, hvis det især er i forbindelse med arbejdet, at du glemmer tiden. Du kan også sætte en alarm, hvis du ikke har lyst til at inkludere andre i dit tidsprojekt. Husk også, at det handler om tid og planlægning på et overordnet niveau. Hvilke opgaver er vigtigst at prioritere for din virksomhed? Spørg dig selv og dine medarbejdere, hvor lang tid der reelt skal bruges på de enkelte opgaver, hvad der er allermest nødvendigt, at du ordner, og hvad du med fordel kan få andre til.

Kort sagt: Det er altid okay at få eller bede om hjælp. Brug din telefon, en ven eller en kollega til at holde styr på tiden.

Har du brug for mere inspiration? Så læs også:

Læs også